Respect The Wilderness

Elatia Camp

Κόστος

Επίπεδο

Δεν ξέρετε σε ποιο επίπεδο είστε;
Μάθετε εδώ: (Your Level)

Ημερομηνία

Αναβάτες

Τοποθεσία

0
HECTARES

Πληροφορίες τοποθεσίας

 

Οι εικόνες που αντικρίζεις μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από παραμύθι. Εβδομήντα χιλιάδες εκτάρια οργιαστικής βλάστησης στη Δράμα, ένα εκπληκτικό φυσικό πάρκο όπου κυριαρχεί η ερυθρελάτη και τα δέντρα φτάνουν έως 65 μέτρα ύψος!

Το δάσος της Ελατιάς ή «Καράντερε», είναι ένα «αυθεντικό και ανεπανάληπτο μουσείο της φύσης»! H περιοχή της Eλατιάς μέχρι την εποχή του Eμφυλίου ήταν ένας εκτεταμένος βοσκότοπος, όπου έβοσκαν έως και 700.000 γιδοπρόβατα. H αναχώρηση των κοπαδιών από μόνη της στάθηκε αρκετή για να πυκνώσει το δάσος με δασική πεύκη. Βέβαια, βοήθησαν και τα πολλά αγριογούρουνα που, σκάβοντας με το ρύγχος τους τη γη, διευκόλυναν και επιτάχυναν την εγκατάσταση της δασικής πεύκης.

Το Καρά Ντερέ είναι πάνω στην τομή της μεσευρωπαϊκής και της μεσογειακής κλιματικής ζώνης, με την ερυθρελάτη (Picea abies) στο νοτιότερο όριο εξάπλωσής της. Είναι είδος έλατου που απαντάται κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά στην Ελλάδα θα το βρούμε μόνο εδώ.

Πρόκειται για τα ψηλότερα δέντρα που μπορεί να βρει κανείς στη χώρα μας, το ύψος τους ξεπερνά τα 50 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 60 ή και τα 65 μέτρα. Η μορφή του είναι πολύ χαρακτηριστική δημιουργώντας με τα κλαδιά του και τις βελόνες του που κρέμονται προς τα κάτω κρόσσια. Ο φλοιός της χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία και η ρητίνη της είναι γνωστή ως ρητίνη Βουργουνδίας.

Είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα δάσος με σημύδες, είναι οι οξιές, οι βελανιδιές, τα μαυρόπευκα, οι καστανιές, τα σφενδάμια, οι κέδροι, οι φράξοι, τα σκλήθρα, οι γαύροι, οι αγριοτριανταφυλλιές, τα μύρτιλλα, η δασική πεύκη κ.α.

Η δασική πεύκη συναντάται και αυτή μόνον εδώ. Είναι ένα πανύψηλο δέντρο με εντελώς κάθετο κορμό που φέρνει χρωματικά προς το κεραμιδί και έχει μικρά κουκουνάρια. Η τεράστια βιοποικιλότητά της (χλωριδική και πανιδική) κάνει την Ελατιά ένα μοναδικό φυσικό πάρκο και ένα στολίδι για τη περιοχή της Δράμας.

Μέχρι το 1944 η περιοχή ήταν σχεδόν γυμνή λόγω της έντονης κτηνοτροφίας και μόνο κατά θέσεις, στις απρόσιτες περιοχές, υπήρχαν δασωμένα τμήματα. Η περιοχή αποτελούσε θερινό λιβάδι Σαρακατσάνικων τσελιγκάτων.

Η αποχώρηση των τσελιγκάτων μετά το 1944 και η μείωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μέχρι το 1974 είχε ως αποτέλεσμα τη φυσική αναδάσωση της περιοχής, η οποία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Περιγραφή Camp

 

Φανταστείτε: Βρίσκεστε στη μέση του πουθενά, όπου συνήθως είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία στον χάρτη, γύρω σας όλα κάνουν την εμπειρία των διακοπών τόσο μοναδική: ορεινή ποδηλασία, απόκρημνα θεματικά κτίρια, απέραντα δάση ερυθρελάτης, απομακρυσμένες γέφυρες και κάθε τι άλλο φυσικό που δεν βρίσκεται στο καθημερινό μας οπτικό πεδίο. Ύστερα κάθεστε με τους υπόλοιπους αναβάτες – φίλους σας ανάμεσα σε ένα πλούσιο και απολύτως πραγματικά γευστικό φαγητό, παίρνετε μια κρύα μπύρα και απολαμβάνεται την ηρεμία της φύσης.

Και φυσικά, μόλις περάσατε μια φανταστική ημέρα με ποδήλατο.

To Elatia Camp είναι το διαμάντι μας, φιλοξενώντας φανταστικά περιβαλλοντικά οικοσυστήματα και υπέροχα τοπία. Κατακτάμε το μοναδικό περιβάλλον του Καρά Ντερέ, διασχίζουμε τα περίφημα μονοπάτια του, οδηγούμε σε βοσκοτόπια και τεραστία δάση, αιχμαλωτίζουμε με την ματιά μας τα νερά στην περιοχή Μαύρο Ρέμα, και όλα αυτά με το ποδήλατο βουνού.

Θέλουμε να τα ζήσετε όλα αυτά μέσα σε δύο (2) ημέρες και για να το πετύχουμε αυτό αλλά και για να νιώσετε εσείς καλύτερα, θα διανυκτερεύσοuμε στο πιο απόκρημνο και ξεχωριστό μέρος, ανακαλύπτοντας διαφορετικές πτυχές του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Ο χρόνος των διακοπών σας είναι εξαιρετικά πολύτιμος και θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτόν τον χρόνο – βρίσκοντας / επιλέγοντας την τέλεια περιπέτεια ορεινής ποδηλασίας για εσάς.

Παροχές

 

Πρόγραμμα Αναβατών

 

Παρασκευή – Άφιξη (προαιρετική)

Day #0

 

Εάν υπάρχουν συμμετέχοντες που ταξιδεύουν από μακριά έχουν την επιλογή να παραβρεθούν και να διανυκτερεύσουν στην τοποθεσία του καταυλισμού μία ημέρα πριν από την καθορισμένη ημερομηνία. Η ομάδα μας θα βρίσκεται στην τοποθεσία το αργότερο 19:00.

Όσοι αναβάτες ΔΕΝ επιλέξουν να παραβρεθούν μία ημέρα πριν είτε γιατί δεν επιθυμούν ή δεν έχουν την δυνατότητα αυτήν η υποχρεωτική ώρα άφιξης ορίζεται από την ημέρα Σάββατο και είναι 12:00 π.μ.

Σάββατο – Τσάκαλος 22 KM / 620 M

Day #1

 

12:00: Άφιξη συμμετεχόντων

12:30: Στήσιμο προσωπικών σκηνών

13:30: Προετοιμασία για την Διαδρομή 1

17:00: Άφιξη στον καταυλισμό

17:30: Δείπνο

19:00: Έλεγχος λειτουργίας ποδηλάτων

Κυριακή – Μαύρο Ρέμα 27 KM / 650 M

Day #2

 

8:00: Πρωινό

10:00: Διαδρομή 2

12:00: Διάλειμμα και ανεφοδιασμός

12:30: Συνεχεία διαδρομής 2 – Επιστροφή στον καταυλισμό

14:00: Δείπνο

15:00: Αξιολόγηση περιοχής και προτάσεις βελτίωσης

16:00: Αναχώρηση

THEY SUPPORT US
el