Respect The Wilderness – SEPT 11-12

Elatia Camp

Κόστος

Price: 80€

Επίπεδο

Skill Level: 2/4-5

Δεν ξέρετε σε ποιο επίπεδο είστε;
Μάθετε εδώ: (Your Level)

Διάρκεια

2 DAYS

11-12 Σεπτεμβρίου

Τοποθεσία

Location

Ελατιά Δράμας

0
HECTARES

Πληροφορίες τοποθεσίας

Location Info

 

Οι εικόνες που αντικρίζεις μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από παραμύθι. Εβδομήντα χιλιάδες εκτάρια οργιαστικής βλάστησης στη Δράμα, ένα εκπληκτικό φυσικό πάρκο όπου κυριαρχεί η ερυθρελάτη και τα δέντρα φτάνουν έως 65 μέτρα ύψος!

Το δάσος της Ελατιάς ή «Καράντερε», είναι ένα «αυθεντικό και ανεπανάληπτο μουσείο της φύσης»! H περιοχή της Eλατιάς μέχρι την εποχή του Eμφυλίου ήταν ένας εκτεταμένος βοσκότοπος, όπου έβοσκαν έως και 700.000 γιδοπρόβατα. H αναχώρηση των κοπαδιών από μόνη της στάθηκε αρκετή για να πυκνώσει το δάσος με δασική πεύκη. Βέβαια, βοήθησαν και τα πολλά αγριογούρουνα που, σκάβοντας με το ρύγχος τους τη γη, διευκόλυναν και επιτάχυναν την εγκατάσταση της δασικής πεύκης.

Το Καρά Ντερέ είναι πάνω στην τομή της μεσευρωπαϊκής και της μεσογειακής κλιματικής ζώνης, με την ερυθρελάτη (Picea abies) στο νοτιότερο όριο εξάπλωσής της. Είναι είδος έλατου που απαντάται κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά στην Ελλάδα θα το βρούμε μόνο εδώ.

Πρόκειται για τα ψηλότερα δέντρα που μπορεί να βρει κανείς στη χώρα μας, το ύψος τους ξεπερνά τα 50 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 60 ή και τα 65 μέτρα. Η μορφή του είναι πολύ χαρακτηριστική δημιουργώντας με τα κλαδιά του και τις βελόνες του που κρέμονται προς τα κάτω κρόσσια. Ο φλοιός της χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία και η ρητίνη της είναι γνωστή ως ρητίνη Βουργουνδίας.

Είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα δάσος με σημύδες, είναι οι οξιές, οι βελανιδιές, τα μαυρόπευκα, οι καστανιές, τα σφενδάμια, οι κέδροι, οι φράξοι, τα σκλήθρα, οι γαύροι, οι αγριοτριανταφυλλιές, τα μύρτιλλα, η δασική πεύκη κ.α.

Η δασική πεύκη συναντάται και αυτή μόνον εδώ. Είναι ένα πανύψηλο δέντρο με εντελώς κάθετο κορμό που φέρνει χρωματικά προς το κεραμιδί και έχει μικρά κουκουνάρια. Η τεράστια βιοποικιλότητά της (χλωριδική και πανιδική) κάνει την Ελατιά ένα μοναδικό φυσικό πάρκο και ένα στολίδι για τη περιοχή της Δράμας.

Μέχρι το 1944 η περιοχή ήταν σχεδόν γυμνή λόγω της έντονης κτηνοτροφίας και μόνο κατά θέσεις, στις απρόσιτες περιοχές, υπήρχαν δασωμένα τμήματα. Η περιοχή αποτελούσε θερινό λιβάδι Σαρακατσάνικων τσελιγκάτων.

Η αποχώρηση των τσελιγκάτων μετά το 1944 και η μείωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μέχρι το 1974 είχε ως αποτέλεσμα τη φυσική αναδάσωση της περιοχής, η οποία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Περιγραφή Camp

Camp Description

 

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός αυτήν την τοποθεσία. Στο τρίτο Camp, επισκεπτόμαστε το δάσος Ελατιάς – δυτική Ροδόπη, οδηγούμε στους δασικούς δρόμους της περιοχής, ανηφορίζουμε προς την κορυφή Τσάκαλος – με θέα όλα μας τα βουνά και σε απόσταση αναπνοής με τα γειτονικά χωριά της Βουλγαρίας. Εκμεταλλευόμαστε τα ερημικά περάσματα για την διάσχιση της κοιλάδας Στραβόρεμα και δροσιζόμαστε στα κρύα νερά της τοποθεσίας Γιουμουρλού, με τον ενθουσιασμό μας φυσικά να βρίσκεται στα ύψη.

Παροχές

Services
  • Ένα πρωινό προσαρμοσμένο στις ενεργειακές ανάγκες του αναβάτη
  •  Δύο κυρίως γεύματα αποκατάστασης και αναπλήρωσης
  • Light energy pack για τις δύο διαδρομές
  • Χώρος συντήρησης ποδηλάτων
  • Αναμνηστικό T-shirt
  • Πιστοποιημένοι οδηγοί ποδηλασίας

Πρόγραμμα Αναβατών

Schedule Riders

Ημέρα πρώτη – Σάββατο 11/09/2021

Day #1

09.30: Καλημέρα

09:45: Άφιξη συμμετεχόντων

10:00: Αναχώρηση προς το σημείο κατασκήνωσης με τα οχήματα μας

12:00: Άφιξη στον τόπο διεξαγωγής του Camp

12:30 Στήσιμο προσωπικών σκηνών

13:30: Προετοιμασία για την Διαδρομή 1

18:00: Άφιξη στον καταυλισμό

18:30: Δείπνο

19:30: Έλεγχος λειτουργίας ποδηλάτων

Ημέρα δεύτερη – Κυριακή 12/09/2021

Day #2

8:00: Πρωινό

10:00: Διαδρομή 2

12:00: Διάλειμμα και ανεφοδιασμός

12:30: Συνεχεία διαδρομής 2 – Επιστροφή στον καταυλισμό

14:00: Δείπνο

15:00: Αξιολόγηση περιοχής και προτάσεις βελτίωσης

16:00: Αναχώρηση