Είναι δύσκολο να κατανοήσεις πράγματα που δεν έχεις δει ακόμα, αλλά μόνο έχεις ακούσει ή διαβάσει.

Στην πραγματικότητα, οι προσδοκίες μας για αυτόν τον τόπο μπορούν να εξαφανιστούν εντελώς, εάν αντικρίσουμε βαθιά την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες μη-επισκέψιμες περιοχές όπου αυτές δεν είναι άλλες από τα δάση, αγροτικοί δρόμοι, ρέματα και λοιπά.

Έχουμε βρεθεί σε συναντήσεις, έχουμε μιλήσει για αυτά αμέτρητες φορές, το έχουμε εξηγήσει σε φίλους και αγνώστους. Ωστόσο, λάβαμε ένα μήνυμα σήμερα με τις παραπάνω φωτογραφίες από έναν ανήσυχο επισκέπτη που επέλεξε να παρευρεθεί για πρώτη φορά στο χώρο του πάρκου με το παιδί του και μας έξυσε ξανά την πληγή, στο μυαλό και στην καρδιά.

Βλέποντας το αντίκτυπο και κατανοώντας πλήρως πως επηρεάζουν τα μικρά παιδιά αυτές οι εικόνες, στα οποία δεν έχουν δοθεί οι μεγαλύτερες ευκαιρίες από την πολιτεία στη ζωή τους, να μεγαλώνουν ορατά, να αποκτούν αυτοπεποίθηση και να συνδέονται με τη φύση – ως αποτέλεσμα αποφυγής τέτοιων μελλοντικών καταστάσεων. Οποιαδήποτε προσπάθεια της πολιτείας σε τοπικό ή ευρύτερο επίπεδο να καταπολεμήσει, να χτίσει και να εκπαιδεύσει μία ευαισθητοποιημένη κοινωνία με αρχές, αντιλήψεις, ανησυχίες και οτιδήποτε άλλο θα φέρει κοντά τα μικρά παιδιά και τον άνθρωπο με ευαισθησία προς το περιβάλλον, απέτυχε. Δυστυχώς δεν αγαπούν όλοι το ίδιο την φύση όπως δεν αγαπούν και ένα σχολικό βιβλίο, αλλά δεν ευδοκιμούν και σε ένα πολύ καταπιεστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Επιπλέον δράσεις όπως, η χρήση ενός ποδήλατου βουνού, η πεζοπορία, η περισυλλογή σκουπιδιών σε ένα τοπικό περιβάλλον και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, πράξη και φροντίδα για τον τόπο μας είναι αρκετά εμπνευσμένες για να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε ένα πρόγραμμα που θα έχει τη δύναμη να προσφέρει μακροπρόθεσμη θετικότητα, να ωφελήσει και να επαναφορτίσει την ευρύτερη κοινωνία, ώστε να ξανά χτίσει τα θεμέλια και να καταφέρουμε να επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή αυτόν τον τόπο.

Είμαστε ένοχοι εάν θεωρούμε δεδομένη αυτήν την κατάσταση και συνεχίσουμε να πορευόμαστε δίχως ουσιαστικές κινήσεις. Εάν δεν βρούμε την δύναμη να καταδικάσουμε τέτοιου είδους πράξεις!

Leave a comment

el