Ο κόσμος άλλαξε δραστικά το 2020. Οι μάσκες προσώπου έχουν γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής. Η υγεία μας είναι σημαντική και η ανάγκη για μάσκες σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών είναι αδιαμφισβήτητη.

Η ευημερία μας εξαρτάται επίσης από την υγεία του πλανήτη, την οποία διακυβεύουμε σήμερα μαζικά με τον προστατευτικό εξοπλισμό μας. Αυτό που μας προστατεύει λοιπόν για ακόμη μια φορά βλάπτει τον πλανήτη, την φύση, τα νερά μας. – “όπου στην ουσία αν αναρωτηθούμε, τελικά καταλήγει να μην μας προστατεύει!”

Εάν όλοι φορούσαμε μάσκα μίας χρήσης την ημέρα για ένα χρόνο, θα έπρεπε να απορριφθούν 3 τρισεκατομμύρια αντίγραφα. Κατά τη διάρκεια της επονομαζόμενης πανδημίας όλοι μας έχουμε παρατηρήσει, μάσκες μίας χρήσης να καταλήγουν στους δρόμους και στα χωράφια, σε δάση, έξω από την πόρτα μας, και φυσικά σε ποτάμια και στη θάλασσα. Μολύνοντας τη φύση με μικροΐνες και χημικά, επειδή είναι κατασκευασμένα από πολυπροπυλένιο, ένα πλαστικό που δεν είναι ούτε αποικοδομήσιμο ούτε επαναχρησιμοποιήσιμο. Εκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης καταλήγουν στο περιβάλλον κάθε μήνα, πέρα φυσικά από τα συνηθισμένα πλαστικά απορρίμματα και αλλά.

Ο COVID δεν πρόκειται να φύγει σύντομα. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας ΚΑΙ τον πλανήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει όλα τα άτομα που δεν εργάζονται σε υγειονομική περίθαλψη ή ανήκουν σε ομάδα κινδύνου να φορούν επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες. Διατίθενται πλέον πιστοποιημένες κλωστοϋφαντουργικές μάσκες που είναι ασφαλείς και οικολογικές όταν χρησιμοποιούνται και καθαρίζονται σωστά. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μάσκες μίας χρήσης ή γάντια, απορρίψτε τα σωστά στα απορρίμματα και όχι στο περιβάλλον. – “σε έναν φανταστικό κόσμο όπου οι κυβερνήσεις θα νοιάζονταν πραγματικά για τον πλανήτη και τους πολίτες της αυτά θα θεωρούνταν επικίνδυνα απόβλητα!”

 

Και σαν δεν έφτανε αυτό, η πανδημία, επίσης ξεκίνησε σε μια εποχή όπου η πλαστική κρίση κυριαρχεί. Γιατί τώρα η βιομηχανία πλαστικών θέλει να αντιστρέψει την τάση. Διαδίδει το πλαστικό ως το πιο υγιεινό υλικό και τοποθετεί πλαστικό μίας χρήσης πάνω από επαναχρησιμοποιήσιμο πλαστικό από άποψη ασφάλειας. Η βιομηχανία πλαστικών δηλαδή νοιάζεται για εμάς! Εταιρείες όπως η Starbucks αντικαθιστούν ήδη επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα με πλαστικό μίας χρήσης, και στο καθολικό εγκλεισμό, δεν επιτρέπεται πλέον η εξυπηρέτηση των επαναχρησιμοποιήσιμων ποτηριών ως επικίνδυνα αντικείμενα.

Αλλά αυτό που θέλει η βιομηχανία πλαστικών να πιστεύουμε είναι λάθος. Ο COVID επιβιώνει σε όλες τις επιφάνειες. Και οι ιοί σε επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα μπορούν να εξαλειφθούν αποτελεσματικά με σαπούνι και ζεστό νερό!

Έτσι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πλαστική κρίση. Η κοινή μας δέσμευση για υγιείς θάλασσες και βουνά είναι απαραίτητη.

Leave a comment

el