The Virgin Forest

Paranesti Camp

Κόστος

Επίπεδο

Δεν ξέρετε σε ποιο επίπεδο είστε;
Μάθετε εδώ: (Your Level)

Ημερομηνία

Αναβάτες

Τοποθεσία

Πληροφορίες τοποθεσίας

 

Παρανέστι! Η γραφική και όμορφη κωμόπολη που είναι γεμάτη βλάστηση και ομορφιές. Το μέρος αποτελεί πόλο έλξης για φυσιολάτρες και περιπατητές.

Το πράσινο κυριαρχεί παντού

Στο Παρανέστι βρίσκονται δύο από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ελλάδας: το Δάσος Φρακτού και το Παρθένο Δάσος του Παρανεστίου. Από το 1980 και οι δύο βιότοποι έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα μνημεία Φυσικού Πλούτου.

Ο Νέστος και οι παραπόταμοι

Δεκάδες μικροί και μεγάλοι παραπόταμοι του Νέστου διαβαίνουν το Παρανέστι, δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο: το Διαβολόρεμα, ρέμα Φαρασινού, Αχλαδόρεμα, Αρκουδόρεμα, το ρεύμα Περιβλέπτου είναι τα πιο γνωστά από αυτά.

Παρθένο δάσος

Το Παρθένο Δάσος του Φρακτού είναι το πιο άγριο δάσος της χώρας μας και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα, εναπομείναντα, αδιατάρακτα δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης. Υπάρχει μια σχετική σύγχυση, όσον αφορά τις ονομασίες της περιοχής. Το Παρθένο Δάσος Φρακτού αποτελεί ένα μέρος του Δάσους του Φρακτού, το οποίο με τη σειρά του είναι ένα μέρος του Δασικού Συμπλέγματος του Φρακτού. Η έκταση του τελευταίου φτάνει τα 119.352 στρέμματα, ενώ η έκταση του Παρθένου Δάσους φτάνει τα 5.892 στρέμματα. Ονομάζεται και Παρθένο Δάσος Παρανεστίου, ενώ η παλιότερη ονομασία του ήταν Ζαγκραντένια που, όπως και η τωρινή του ονομασία, σημαίνει το φραγμένο μέρος. Πράγματι, το δάσος απλώνεται σε μια λεκάνη που είναι φραγμένη από κορυφές στα βόρεια και η μόνη διέξοδος από αυτό είναι στα νότια. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Δράμας, πάνω ακριβώς στα σύνορα με τη Βουλγαρία και αποτελεί μέρος μιας ορεινής περιοχής με ψηλότερη κορυφή τη Δελήμποσκα στα 1.953 μέτρα. Άλλες κορυφές είναι το Ύψωμα (1.873 μ.), η Λυκόλακκα (1.850 μ.), το Καψαλάκι (1.829 μ.), η Ράχη (1.817 μ.), το Μακρουλό (1.752 μ.) και το Μνήμα Παρασκευά (1.640 μ.). Η περιοχή είναι γεμάτη από ρέματα με σημαντικότερα το Αχλαδόρεμα, το ρέμα της Λυκόλακκας, το ρέμα της Βαγγελίνας και το Στενόρεμα. Στο Φρακτό βρίσκεται η Χαράδρα του Αγριόγιδου, που αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο για τα αγριόγιδα, αλλά και οι όμορφοι καταρράκτες του Αχλαδορέματος. Το Παρθένο Δάσος του Φρακτού έχει κυρηχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, ήδη από το 1980, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας.

Περιγραφή Camp

 

Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε να κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις μας το Νοτιοανατολικό τμήμα της Οροσειράς της Ροδόπης. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δραστηριοποιούμασταν μονάχα στο δυτικό τμήμα, πραγματοποιώντας τα τελευταία χρόνια, δύο camps στην τοποθεσία Ελατιά ή Καρά Ντερέ.

Η Οροσειρά της Ροδόπης είναι το πλουσιότερο κέντρο μνημείων του μεγαλιθικού πολιτισμού στη Βαλκανική Χερσόνησο. Η πεδινή και λοφώδης εμφάνιση τους, που χαρακτηρίζεται από ενεργή ηφαιστειακή δραστηριότητα, ήταν ένας βυθός πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Αφού υποχώρησε το νερό, επενέβησαν ο ήλιος και ο άνεμος και ολοκλήρωσαν τη μοναδικότητα του ανάγλυφου. Σήμερα, ανάμεσα στις κατακερματισμένες πλατιές κοιλάδες, υπάρχουν πολλοί παράξενοι βράχοι και φαράγγια, κορυφογραμμές κρατήρων και απολιθωμένα δάση. Ο Θρακικός λαός έχει αφήσει τα μυστηριώδη ίχνη του σε πολλούς από αυτούς τους εκπληκτικούς φυσικούς πόρους με τη μορφή βραχοκόγχων, ιερών, σπηλαίων, τάφων και φρουρίων.

Το Paranesti Camp είναι μέρος της σειράς των περιηγήσεων μας και το τελευταίο camp της φετινής χρονιάς, που σκοπό έχει να μας ταξιδέψει σε απόκρημνες και δυσπρόσιτες περιοχές, φαράγγια, σπηλιές και οροπέδια, όπου μπορούμε ακόμα να βρούμε ανεξερεύνητα βραχώδη σημεία, αρχαία μονοπάτια και οικισμούς, τοξωτά πέτρινα γεφύρια και εντυπωσιακές φυσικές μορφές που διατηρούνται μέχρι σήμερα στην «Άγρια Ροδόπη». 

Παροχές

Πρόγραμμα Αναβατών

 

Παρασκευή – Άφιξη (προαιρετική)

Day #0

 

Εάν υπάρχουν συμμετέχοντες που ταξιδεύουν από μακριά έχουν την επιλογή να παραβρεθούν και να διανυκτερεύσουν στην τοποθεσία του καταυλισμού μία ημέρα πριν από την καθορισμένη ημερομηνία. Η ομάδα μας θα βρίσκεται στην τοποθεσία το αργότερο 19:00 μ.μ.

Όσοι αναβάτες ΔΕΝ επιλέξουν να παραβρεθούν μία ημέρα πριν είτε γιατί δεν επιθυμούν ή δεν έχουν την δυνατότητα αυτήν η υποχρεωτική ώρα άφιξης ορίζεται από την ημέρα Σάββατο και είναι 12:00 π.μ.

Σάββατο – Αχλαδόρεμα 17  KM / 550 M

Day #1

 

12:00: Άφιξη συμμετεχόντων

12:30: Στήσιμο προσωπικών σκηνών

13:30: Προετοιμασία για την Διαδρομή 1

17:00: Άφιξη στον καταυλισμό

17:30: Δείπνο

19:00: Έλεγχος λειτουργίας ποδηλάτων

Κυριακή – Παρθένο δάσος 15 KM / 500 M

Day #2

 

8:00: Πρωινό

10:00: Διαδρομή 2

12:00: Διάλειμμα και ανεφοδιασμός

12:30: Συνεχεία διαδρομής 2 – Επιστροφή στον καταυλισμό

14:00: Δείπνο

15:00: Αξιολόγηση περιοχής και προτάσεις βελτίωσης

16:00: Αναχώρηση

THEY SUPPORT US
el