Wild Rhodope

Κόστος

Επίπεδο

Δεν ξέρετε σε ποιο επίπεδο είστε;
Μάθετε εδώ: (Your Level)

Διάρκεια

Αναβάτες

Τοποθεσία

Full Gravity in Rhodope

Βυθιζόμαστε στην ερημιά καθώς διασχίζουμε την Οροσειρά της Ροδόπης…

Σε απόσταση μόλις 60χλμ. από το κέντρο της Δράμας, ο επισκέπτης της περιοχής συναντά ένα από τα ωραιότερα δασικά συμπλέγματα της χώρας, το περίφημο δάσος της Ελατιάς, του οποίου ο πλούτος σε πανίδα και χλωρίδα στα βουνά της Κεντρικής Ροδόπης αποτελεί σημείο αναφοράς για το νομό και τη βόρεια Ελλάδα. Η Ελατιά ή Καράντερε είναι βουνό της Μακεδονίας με μέγιστο υψόμετρο 1.826 μέτρα (κορυφή Τσάκαλος).

Από την άλλη μεριά, στο Παρανέστι, το Παρθένο Δάσος Φρακτού είναι το μοναδικό της χώρας και θεωρείται το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη. Καταγράφηκε ως παρθένο (έκταση 11.000 στρέμ.) το 1979 και αμέσως το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ροδόπης στα 1.953 μ.

Tour Highlights

Περιλαμβάνει

Δεν περιλαμβάνει

Εξοπλισμός που χρειάζεστε

 

Πρόγραμμα

 

Μέσα από αυτήν την περιήγηση, στην Οροσειρά της Ροδόπης, θα σας μεταφέρουμε σε μερικά από τα πιο απόμερα και μυστικά μέρη του βουνού. Θα αφήσουμε τα πεπατημένα μονοπάτια και θα μπούμε στα αρχαία δάση της Ροδόπης, θα κατηφορίσουμε στις σπάνια επισκέψιμες κοίτες στο εσωτερικό του βουνού, θα ανέβουμε σε πανοραμικές κορυφές και γκρεμούς, που το παρελθόν τους κρύβεται σε ιστορίες και θρύλους.

Θα διανυκτερεύσουμε δύο ημέρες στο χωριό Λιβαδερό σε έναν πετρόκτιστο ξενώνα που τα λουλούδια ξεπροβάλουν από τα μπαλκόνια των δωματίων. Το Λιβαδερό βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Δράμα – Ελατιά.

Τις επόμενες δύο ημέρες θα μεταφερθούμε στο χωριό Παρανέστι για να περιπλανηθούμε ανάμεσα στις κατακερματισμένες πλατιές κοιλάδες και τα νερά του Νέστου που κρύβει η άλλη πλευρά της Οροσειράς της Ροδόπης.

Το ραντεβού μας ειναι στην πόλη της Δράμας για να ξεκινήσουμε την πορεία μας προς τον πρώτο μας προορισμό, το χωριό Λιβαδερό. Ύστερα από τις προσωπικές μας ετοιμασίες θα μεταφερθούμε στο Δάσος Ελατιάς, απόσταση 1 ώρα από τον ξενώνα.

Εκεί θα ξεκινήσουμε με την πρώτη διαδρομή και θα ανηφορίσουμε προς την κορυφή Τσάκαλος. Μετά από μια καλή ξεκούραση και απολαμβάνοντας την θέα κατηφορίζουμε μέσα από δασικά μονοπάτια της περιοχής.

Απόσταση διαδρομής: 22km

Καλημέρα, θα σας περιμένουμε κάτω στο πρωινό και μία υπέροχη ημέρα ορεινής ποδηλασίας ξεκινά. Την δεύτερη ημέρα οδηγούμε στο Μαύρο Ρέμα με το νερό να είναι συνοδοιπόρος καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. Κατά την διάρκεια του διαλείμματος δίνουμε την δυνατότητα στους πιο σκληροτράχηλους της ομάδας να βουτήξουν στα κρύα νερά, στην περιοχή Στραβόρεμα. 

Το γεύμα θα είναι στο φανταστικό μπαλκόνι του ξενοδοχείου, όπου θα απολαύσουμε νόστιμα ντόπια κρέατα από τη σχάρα, συνοδευόμενα από λαχανικά και μερικά άλλα τοπικά πιάτα.

Απόσταση διαδρομής: 27km

Αποχαιρετάμε τους οικοδεσπότες και το χωριό Λιβαδερό και μεταφερόμαστε στο χωριό Παρανέστι. Η σημερινή ημέρα φαίνεται πως χρειάζεται μία δόση από ξεκούραση και χαλάρωση στις ιαματικές πηγές στην περιοχή των Θερμιών Παρανεστίου. Επισκεπτόμαστε επίσης το Παρθένο Δάσος Φρακτού και χανόμαστε στο χρόνο ανάμεσα από τους αμέτρητους καταρράκτες της περιοχής.

Παρανέστια γη!

Την τέταρτη ημέρα ανηφορίζουμε και οδηγούμε στα έγκατα του παρθένου δάσους Φρακτό, σε ένα φανταστικό έδαφος περιτριγυρισμένοι από την πυκνή καταπράσινη βλάστηση. Θα ανεβάσουμε τον πήχη στα τοπικά μονοπάτια της περιοχής και θα κρατήσουμε την αδρεναλίνη και την περιπέτεια στα ύψη καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής.

Απόσταση διαδρομής: 15km

Ημέρα πέμπτη!

Η φύση συνεχίζει να εκπλήσσει με τους σιωπηλούς βραχώδεις σχηματισμούς της για την τελευταία διαδρομή μας στην τοποθεσία Αχλαδόρεμα, κλείνοντας την αυλαία με μια διαδρομή που θα μας μείνει αξέχαστη.

Επιστρέφουμε στο Παρανέστι για το τελευταίο εορταστικό γεύμα στην αγαπημένη μας ταβέρνα.

Απόσταση διαδρομής: 17km

    el