“Η θλιβερή ιστορία των εγκαταλελειμμένων δασών μας, που είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση του τρόπου ζωής που ακολουθούμε… «Ταΐζονται» από ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους που βρίσκονται στα περίχωρα των χωριών Καλλίφυτος-Ταξιάρχες σε απόσταση αναπνοής από την πόλη μας. Αλλά εκτός από θλιβερή αυτή η ιστορία, είναι και ανθυγιεινή. Αν αναρωτηθούμε ποτέ γιατί δεν νιώθουμε καλά, γιατί μας έρχονται άσχημες ασθένειες, η απάντηση είναι αρκετά προφανής…”
Ζητούμε συγγνώμη που σας ενοχλούμε ξανά με το θέμα των σκουπιδιών, αλλά είναι πραγματικά απογοητευτικό να βλέπουμε πώς σταδιακά, μπροστά στα μάτια μας, και με μια αποκρουστική απάθεια, η Δράμα και τα περίχωρα της γίνονται μια τεράστια χωματερή.
Πριν από δύο χρόνια «εμφανίστηκε» το θέμα των ανεξέλεγκτων σκουπιδιών και της ρύπανσης στην περιοχή και από τότε μέχρι σήμερα ακούσαμε αρκετά λόγια που δυστυχώς αποδείχτηκαν κενά περιεχομένου και δράσης… Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τον μήνα Ιανουάριο και Μάρτιο 2022 με επίσημη επιστολή να ενοχλήσουμε το Υπουργείο περιβάλλοντος, δυο φορές, μιας και οποιαδήποτε άλλη κίνηση πραγματοποιούσαμε, έπεφτε στο κενό. Τον περασμένο μήνα, και αφού τα παράπονα μας εισακούστηκαν συναντηθήκαμε με τον προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας ΠΕ Δράμας ώστε να χαρτογραφήσει και να αντικρίσει την κατάσταση που επικρατεί. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μετέφερε το σήμα προς τον δήμο Δράμας, στους υπεύθυνους και αρμόδιους όπου και ξεκίνησαν την καθαριότητα των περιοχών αυτών. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε διότι από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε την ευαισθητοποίηση του ως προς το περιβάλλον.
Εχθές έγινε μια περιήγηση ελέγχου στο εμβληματικό ρέμα & δάσος της Καλλιφύτου και συνειδητοποιήσαμε ότι η κατάσταση τελικά έχει βελτιωθεί και το περιεχόμενο των φωτογραφιών, εν μέρει αποτελεί παρελθόν! Και αυτό γιατί έχει βελτιωθεί μέχρι ένα σημείο, ακόμα έχουν μείνει απομεινάρια του καθαρισμού, ογκώδη αντικείμενα και λάστιχα που συνεχίζουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Τονίζουμε ότι χρειάζεται πιο εντατική και σχολαστική δουλειά, ειδάλλως θα συνεχίσει να επιδεινώνεται ξανά η κατάσταση, όσο όλοι εμείς οι θεσμοί και η κοινωνία στεκόμαστε στην άκρη, παρατηρούμε και επαναλαμβάνουμε τις κουβέντες «δεν υπάρχουν λεφτά», «δεν γίνεται τίποτα», «δεν έχουμε τα μηχανήματα» και άλλα.
 
Θεωρούμε ότι εώς σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, για να διασφαλιστεί μια επαρκής περισυλλογή σκουπιδιών, και αυτή ήταν η κατάσταση μέχρι πριν στην Ανατολική πλευρά και όχθη του ρέματος της Καλλιφύτου. Ως μπόνους, η μολυσμένη περιοχή βρίσκεται σε προστατευόμενη ζώνη από το NATURA 2000 με κωδικό GR1140009 και προστασία SPA…
Κάνουμε έκκληση λοιπόν στους υπαλλήλους του δήμου και περιφέρεια Δράμας, στους ανθρώπους που εκπροσωπούν την πόλη και τους δημότες της να συνειδητοποιήσουν επιτέλους τη σοβαρότητα του προβλήματος και προτείνουμε:
 

– να ληφθούν άμεσα μέτρα με όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον πλήρη καθαρισμό της περιοχής. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα – η διαδρομή προς Ταξιάρχες αριστερά και δεξιά του δρόμου (με τελικό προορισμό το δάσος Ελατιάς) όπου “συναντά” μονίμως τον επισκέπτη με μια άσχημη θέα

– να περιοριστούν προσωρινά οι μετακινήσεις στο δάσος

– να φωταγωγηθεί η είσοδος προς το δάσος Καλλιφύτου και να μπουν οδοφράγματα
 
– να αναρτηθούν ενημερωτικές πινακίδες για την σοβαρότητα της κατάστασης και να διαμορφωθούν ξανά οι χώροι αυτοί
 
– να ελέγχονται αυτοί οι χώροι και να τιμωρούνται οι παραβάτες
Απευθύνουμε επίσης έκκληση στο κοινό της Δράμας και ιδιαίτερα:
 
– τους εκπαιδευτικούς
– ομάδες κυνηγών, αθλητικών σωματείων, συλλόγων, επαγγελματιών και άλλων λάτρεις του βουνού.
– υπάλληλοι δασαρχείων, αστυνομικών και ελεγκτικών αρχών.
 
Παρακαλούμε μην είστε απαθείς με αυτό που βλέπετε καθημερινά γύρω σας. Όλα πηγαίνουν στο νερό που πίνουμε, στον αέρα που αναπνέουμε και στο φαγητό που τρώμε. Κάθε μία από τις ομάδες που περιγράφονται έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά στην επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά τελικά επηρεάζουν τον καθένα μας.

Leave a comment

el