Στο τέλος του 2020, με την πρωτοβουλία να αναδείξουμε το πάρκο, ξεκινήσαμε την διαδικασία δημιουργίας ενός σχεδίου κανονισμού για την σήμανση διαδρομών ώστε να ενισχύσουμε κι άλλο τα μονοπάτια, τα σημεία αναφοράς και βέβαια την ορεινή ποδηλασία.

Οι στόχοι ήταν διάφοροι:
 
  • να ενοποιήσουμε τα αξιοσημείωτα σημεία της περιοχής μας
  • ο ασφαλέστερος προσανατολισμός και η πλοήγηση διαδρομής για ποδηλάτες, αλλά και για τον εντοπισμό δυσκολιών
  • προστασία των διαδρομών από άλλες δραστηριότητες μαζί με τα δάση
  • η σήμανση είναι μια αρχή του μεγάλου δρόμου για τη νομιμοποίηση διαδρομών και επέκταση μονοπατιών(!)
  • ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών
 
Μετά από έρευνα των προτύπων σε άλλες χώρες και συζήτηση με άλλους ενεργούς οργανισμούς σχετικά με το θέμα, στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε αναπτύξει ακόμη ένα σχέδιο κανονισμού για τη σήμανση διαδρομών όσο αναφορά την ορεινή ποδηλασία… Κατά την περίοδο από το 2020 έως τώρα, έχουμε σχεδιάσει ένα πιλοτικό έργο με ποδηλατικές διαδρομές, άγνωστα στον κόσμο αξιοθέατα, ιστορικούς τόπους και σημεία που καθημερινά αλλοιώνονται από τον χρόνο γύρω από τον νομό μας. Θέλουμε να προχωρήσουμε πέρα από τα “σύνορα” μας αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό και οι πόροι. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να διορθώνουμε τις αδυναμίες της περιοχής μας, όπου μέχρι στιγμής έχουμε σημειώσει δύο μεγάλες ζώνες μονοπατιών άκρως βιώσιμες, επισημαίνοντας σε κάθε μία από αυτές τα σημεία αναφοράς που ο επισκέπτης δε θα έπρεπε να προσπεράσει.
 
Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει με τα θεσμικά όργανα, τα μονοπάτια και τις σημάνσεις αλλά ήρθε η ώρα να μοιραστούμε αυτήν την πρωτοβουλία μαζί σας.
 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε λοιπόν θερμά την εταιρεία Raycap, για την δωρεά ως προς το πάρκο – βοηθώντας μας να καλύψουμε τα έξοδα ολόκληρου του έργου.
 
Ελπίζουμε ότι αυτές οι δράσεις θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ορεινής ποδηλασίας και κάθε ορεινής δραστηριότητας του τόπου μας στο σύνολο, ως προορισμού τέτοιων τουριστικών υπηρεσιών.

Leave a comment

el